Home U bevindt zich hier : Historie
 

Rally-Abacus

Historie

Een tool gemaakt voor historische rally’s kan natuurlijk zelf niet zonder historie zijn. Hoewel Rally-Abacus nog maar kort operationeel is, is er toch al het nodige gebeurt.

De Proloog

In 2003, tijdens een van mijn eerste rally’s, was ik er getuige van dat de organisatie behoorlijk wat handwerk moest verzetten om tot een uitslag te komen. Op mijn vraag of dat niet te automatiseren viel, kreeg ik als antwoord dat dat niet mogelijk en wenselijk was. Omdat ik nog maar net kwam kijken heb ik het idee toen ook maar niet verder uitgewerkt.

Tijdens de rally "De Nacht van Nederland" 2011, waarbij ondergetekende op trad als chauffeur van de organisator Eric Klunder, kwam ergens in het midden van de nacht op een plek in de middle of nowhere het gesprek op de problemen die Eric ondervonden had met Excel en met name over het gebruik van tijden. Onwillekeurig moest ik daarbij weer even terugdenken aan acht jaar eerder, maar deze keer werd mijn suggestie om het eens te automatiseren enthousiast ontvangen.

Na een vlotte start kwam het werk echter in 2012 stil te liggen door privé omstandigheden, maar in 2013 kwam de tool dan toch eindelijk uit de startblokken. Tijdens "De Nacht van Nederland" 2013 werd de eerste controlekaart ingevoerd. Uiteraard liepen we hierbij tegen de nodige problemen aan, maar nadat deze opgelost waren kon tijdens de DHRC KLIP I van 2014 de eerste keer schaduw gedraaid worden. De toegevoegde waarde werd al snel duidelijk en tijdens de DHRC KLIP III van 2014 werd Rally-Abacus al als primaire tool ingezet.

"De Nacht van Nederland" had in 2014 de primeur om de eerste DHRC kampioenschapsrally te zijn waar Rally-Abacus bij werd ingezet. Hier werd ook voor het eerste de naam Rally-Abacus gebruikt, tot die tijd heette de tool gewoon nog rekenkamer-tool, maar Rally-Abacus klinkt toch net iets beter. Daarnaast werd hier ook voor het eerst het scorebord ingezet, een groot succes bij de deelnemers, waarvan sommige tijdens de pauze het scorebord geen moment uit het oog verloren. Als laatste werd in 2014 de DHRC Rallyhappening gedaan.

In 2015 gingen we verder en na de DHRC kampioenschapsrally’s "de Omloop van het oosten" en de "Rally van de Grensstreek" werd Rally-Abacus ook bij de KLIP I en II weer ingezet. Het werd tijd om Rally-Abacus live te zetten.

De (valse) Start

1 juli 2015 is de datum waarop Rally-Abacus volledig operationeel ging. Op 11 juli 2015 stond de DHRC KLIP III op het programma. Dat hebben we geweten. Als een beginners equipe die te snel van de startlijn wilde komen lieten we de boel afslaan. Een kleine "last minute" aanpassing om 2 equipes per minuut te kunnen laten starten was door tijdgebrek niet goed getest. Gevolg, terug naar handmatig rekenen. Nadat de fout gevonden, hersteld en daarna wel goed getest werd konden we tijdens de Hanzestedenrally en De Nacht van Nederland alsnog laten zien waartoe Rally-Abacus in staat is.

Opschakelen

Met de komst van Rally-Abacus R6 (Release 6) hebben we anderhalf jaar na de oorspronkelijke lancering een grote wijziging doorgevoerd. De totale rekenkern is vervangen door een snellere en robuustere versie. Deze wijziging was nodig om de oorspronkelijke kern tegen de grenzen aan begon te lopen.

2 jaar later maakte release 9 zijn opwachting de eerste release die volledig op AJAX technologie draait wat de gebruikers ervaring ten goed is gekomen.

Begin 2020 komt release 10 on-line, naast nieuwe functies zoals copieëren en koppelen van controles op de moederkaart, heeft deze release ook een mogelijkheid om invoer van de rallycheck app te verwerken.

Natuurlijk gaan we verder met het uitbreiden van de functionaliteiten van Rally-Abacus en willen we ook een video handleiding gaan maken waarin stap voor stap de werking wordt uitgelegd. Kortom er komt nog genoeg historie aan.

De eerste mijlpaal

Ondanks dat er door de Corona crisis in 2020 nog geen enkele rally in Rally-Abacus werd verwerkt, bereikten we op 15 juni toch onze eerste mijlpaal. Rally-Abacus bestaat namelijk 5 jaar jaar en om dat toch enigzins te vieren hebben we de Rally-Abacus WebApp gelanceerd. Met deze WebApp kunnen organisatoren eenvoudig en zonder al te veel rompslomp hun deelnemers toegang geven tot de tussenstanden en uitslagen van hun rally’s, geheel in hun eigen huisstijl.

Marcel de Reuver

Nieuws

08-januari-2021

Release 11 on-line

Een nieuw jaar, dus het is weer tijd voor een nieuwe release van Rally-Abacus. Vanaf vandaag is Release 11 online.
Lees meer...

12-juni-2020

Rally-Abacus 5 jaar

Rally-Abacus staat 5 jaar online en om dat te vieren lanceeren we de Rally-Abacus WebApp.
Lees meer...

Nieuwsbrief Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Meldt u dan hier aan

Rally-Abacus 2012-2020