Home U bevindt zich hier : Hoe werkt het?
 

Rally-Abacus

Hoe werkt het?

Rally-Abacus is opgezet met de gedachte om de rekenkamer zo veel mogelijk te automatiseren waardoor de snelheid verhoogd wordt en tegelijkertijd de kans op fouten verkleint. 

Het hele proces kan in een aantal stappen verdeeld worden:

Stap 1 : Instellen van de rally

Stap 2 : Maken van de moederkaart

Stap 3 : Invoeren van de controlekaarten

Stap 4 : Presenteren tussenstand / uitslag

 

stap1

Stap 1 : Instellen van de rally

Als eerste moeten de rally in Rally-Abacus zetten, we geven aan wat voor soort rally het is, op welke datum deze verreden wordt, hoe we de strafpunten in willen stellen, hoe de Ex-Aequo verloopt, welke sjablonen we gebruiken voor bijvoorbeeld moeder-/controlekaarten en wat we in het klassement en op het scorebord weer willen geven.

Vervolgens verdelen we de rally in klassen en etappes. We bepalen of het is toegestaan om opgelopen tijd achterstand in te lopen, of het missen van de finish tot een DNF leidt en nog veel meer. We stellen de startvolgorde per etappe in. Daarna bepalen we hoeveel strafpunten equipes krijgen wanneer zij een controle missen of fout doen, en waar de grenzen van de tijdcontroles liggen.

Tenslotte voeren we de equipes in. Toevoegen, wijzigen of verwijderen is eenvoudig uit te voeren met de beschikbare editors. De equipes kunnen we uiteraard ook later toevoegen, bovendien biedt Rally-Abacus de mogelijkheid om de lijst met equipes rechtstreeks te importeren vanuit bijvoorbeeld een Excel bestand.

 

stap2

Stap 2 : Maken van de moederkaart

De volgende stap is het maken van de moederkaarten. Per klasse dienen we een moederkaart voor iedere etappe te maken. We voegen route controles, fout controles en tijd controles toe. Gebruiken pauze TC’s om van de ene naar de andere etappe te switchen. Voegen klassementsproeven toe, bepalen welke controles eventueel een rol spelen in geval van ex-aequo.

Geef controles een naam om ze makkelijk te kunnen identificeren. Gebruik de samengestelde route controle om combinaties met tot wel 10 verschillende controles te maken.

Door het gebruik van sjablonen wordt de moederkaart op het scherm getoond zoals hij straks door de deelnemers moet worden ingevuld.

 

Eenvoudige verwerking van controlekaarten

Stap 3 : Invoeren van de controlekaarten

Als we alles hebben ingevoerd, kan onze rally van start gaan. Wijzigingen van de nul-rijder kunnen nog tot vlak voor het verwerken van de eerste controlekaarten doorgevoerd worden. Daarna is het een kwestie van de controlekaarten die binnenkomen invoeren in Rally-Abacus. Het maakt niet uit in welke volgorde controlekaarten ingevoerd worden en alle klassen kunnen door elkaar heen worden ingevoerd. Door het gebruik van sjablonen komt de controlekaart op het scherm overeen met de controlekaart zoals die door de equipe wordt ingeleverd, zo hebben we direct een visuele controle.

De tussenstand wordt op basis van de reeds ingevoerde controlekaarten direct aan de deelnemers getoond op het scorebord.

Controlekaarten waar nog iets aan ontbreekt worden direct gemarkeerd zodat duidelijk is dat deze nog niet volledig verwerkt zijn. Door het gebruik van het controlekaart filter is direct duidelijk welke equipes nog verwacht worden.

De wedstrijdleiding kan via een eigen laptop of tablet direct meekijken, neutralisatie doorvoeren en vragen van deelnemers beantwoorden door het opvragen van de controlekaart, zonder daarvoor de rekenkamer lastig te hoeven vallen. Neutralisaties zijn direct zichtbaar op het scorebord.

 

stap4

Stap 4 : Presenteren tussenstand / uitslag

Zodra de controlekaarten van de eerste etappe van onze rally zijn verwerkt wordt de tussenstand automatisch gepubliceerd op onze website zonder enige menselijke tussenkomst. Zo blijft onze rally ook voor de thuisblijvers spannend. De tussenstand kunnen we ook printen of exporteren naar bijvoorbeeld Excel en zodra alle controlekaarten van alle etappes verwerkt zijn hebben we direct de voorlopige uitslag tot onze beschikking. En ook de voorlopige uitslag kunnen we weer op het scorebord laten zien.

Geen protesten? Met 1 druk op de knop maken we de uitslag definitief, printen, exporteren in elke fase is dit mogelijk. Door gebruik te maken van sjablonen kan het klassement opgemaakt worden in vrijwel iedere opmaak.

En nu de praktijk

OK, dat staat er allemaal wel zo mooi, maar nu de praktijk. Bekijk onderstaande video en zie hoe eenvoudig het echt is.

Nieuws

07-juni-2018

Release 9 uitgesteld

Release 9 uitgesteld tot januari 2019.
Lees meer...

23-januari-2018

Release 8 online

We hebben weer een aantal wijzigingen/verbeteringen doorgevoerd in Rally-Abacus en vanaf vandaag is Release 8 online.
Lees meer...

Nieuwsbrief Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Meldt u dan hier aan

Rally-Abacus 2012-2017