Home U bevindt zich hier : Hoe werkt het?
 

Rally-Abacus

Hoe werkt het?

Rally-Abacus is opgezet met de gedachte om de rekenkamer zo veel mogelijk te automatiseren waardoor de snelheid verhoogd wordt en tegelijkertijd de kans op fouten verkleint. 

Het hele proces kan in een aantal stappen verdeeld worden:

Stap 1 : Instellen van de rally

Stap 2 : Maken van de moederkaart

Stap 3 : Invoeren van de controlekaarten

Stap 4 : Presenteren tussenstand / uitslag

 

stap1

Stap 1 : Instellen van de rally

Als eerste wordt de rally in Rally-Abacus gezet, aangegeven wordt wat voor soort rally het is en op welke datum deze verreden wordt. Vervolgens wordt de rally verdeeld in klassen en etappes, worden de strafpunten ingesteld, hoe de Ex-Aequo verloopt, welke sjablonen er gebruikt gaan worden voor bijvoorbeeld moeder-/controlekaarten en wat er in het klassement en op het scorebord weergegeven wordt. Dit is slechts een kleine greep uit de instellingen die mogelijk zijn.

Tenslotte worden de equipes ingevoerd. Toevoegen, wijzigen of verwijderen is eenvoudig uit te voeren met de beschikbare editors. De equipes kunnen uiteraard ook later toevoegd worden, bovendien biedt Rally-Abacus de mogelijkheid om de lijst met equipes rechtstreeks te importeren vanuit bijvoorbeeld een Excel bestand.

 

stap2

Stap 2 : Maken van de moederkaart

De volgende stap is het maken van de moederkaarten. Per klasse dient er een moederkaart voor iedere etappe te maken. Voeg route controles, fout controles en tijd controles toe. Gebruik pauze TC’s om van de ene naar de andere etappe te switchen. Voeg klassementsproeven toe, bepalen welke controles eventueel een rol spelen in geval van ex-aequo etc.

Geef controles een naam om ze makkelijk te kunnen identificeren. Voeg makkelijk controles samen om een combinatie controle te maken, slepen copieëren, plakken het kan allemaal met de moederkaart editor. Door het gebruik van sjablonen wordt de moederkaart op het scherm getoond zoals hij straks door de deelnemers moet worden ingevuld.

Staan de controles al in een GPX of KML bestand? Geen probleem importeren is gewoon mogelijk. Exporteren naar GPX of rallycheck? ook geen probleem.

 

Eenvoudige verwerking van controlekaarten

Stap 3 : Invoeren van de controlekaarten

Als alles is ingevoerd, kan de rally van start gaan. Wijzigingen van de nul-rijder kunnen nog tot vlak voor het verwerken van de eerste controlekaarten doorgevoerd worden. Daarna is het een kwestie van de controlekaarten die binnenkomen invoeren in Rally-Abacus. Het maakt niet uit in welke volgorde controlekaarten ingevoerd worden en alle klassen kunnen door elkaar heen lopen. Door het gebruik van sjablonen komt de controlekaart op het scherm overeen met de controlekaart zoals die door de equipe wordt ingeleverd, zo is er direct een visuele controle. Bovendien wordt de ideale controlekaart getoond, zodat goed te zien is welke letters er eventueel ontbreken of wat die stempel vlek had moeten zijn.

De tussenstand wordt op basis van de reeds ingevoerde controlekaarten direct aan de deelnemers getoond op het scorebord.

Controlekaarten waar nog iets aan ontbreekt worden direct gemarkeerd zodat duidelijk is dat deze nog niet volledig verwerkt zijn. Door het gebruik van het controlekaart filter is direct duidelijk welke equipes nog verwacht worden.

De wedstrijdleiding kan via een eigen laptop of tablet direct meekijken, neutralisatie doorvoeren en vragen van deelnemers beantwoorden door het opvragen van de controlekaart, zonder daarvoor de rekenkamer lastig te hoeven vallen. Neutralisaties zijn direct zichtbaar op het scorebord.

 

stap4

Stap 4 : Presenteren tussenstand / uitslag

Zodra de controlekaarten van de eerste etappe van de rally zijn verwerkt kan de tussenstand automatisch gepubliceerd worden op een website zonder enige menselijke tussenkomst. Zo blijft de rally ook voor de thuisblijvers spannend. De tussenstand kan ook geprint of exporteerd worden naar bijvoorbeeld Excel en zodra alle controlekaarten van alle etappes verwerkt zijn is er direct een voorlopige uitslag ter beschikking. En ook deze voorlopige uitslag kan naar wens op het scorebord of op de website getoond worden.

Geen protesten? Met 1 druk op de knop is de uitslag definitief, printen, exporteren in elke fase is dit mogelijk. Door gebruik te maken van sjablonen kan het klassement opgemaakt worden in vrijwel iedere gewenste stijl.

En nu de praktijk

OK, dat staat er allemaal wel zo mooi, maar nu de praktijk. Bekijk onderstaande video en zie hoe eenvoudig het echt is.

Nieuws

08-januari-2021

Release 11 on-line

Een nieuw jaar, dus het is weer tijd voor een nieuwe release van Rally-Abacus. Vanaf vandaag is Release 11 online.
Lees meer...

12-juni-2020

Rally-Abacus 5 jaar

Rally-Abacus staat 5 jaar online en om dat te vieren lanceeren we de Rally-Abacus WebApp.
Lees meer...

Nieuwsbrief Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Meldt u dan hier aan

Rally-Abacus 2012-2020